Ensimmäistä kertaa kotkakojussa

Olin kevättalvella 2022 ensimmäistä kertaa kotkakojussa. Minulla oli käytössä ensimmäistä kertaa myös Canon RF 100-500 mm objektiivi. Katso oheisesta videosta kokemuksia ja tunnelmia. Videossa on valittavana myös suomenkielinen tekstitys.

Käytän Canon R5:ssa tällaisia esiasetuksia (Custom settings C1, C2, C3)

Canon R5 + variable ND filter, Käytössä clog 3 jonka vähimmäis ISO-luku on 800.

  • C3: tähän olen tallentanut videoiden perusasetukset. (C3-asetukset tulevat voimaan Jos erehdyt painamaan rec-nappulaa valokuvauksen yhteydessä) 4k high quality, 25 fps, suljinaika 1/50
  • C2: standard 4k, 50 fps, suljiaika 1/100 ja videon kroppi päällä. Canon R5:n kropattu video on parempilaatuista silloin kun käytössä on standard 4k. Kroppi tuo myös kohteen ”lähemmäs”. Nämä ovat luontovideokuvaajalle hyödylliset asetukset. Voit jälkeenpäin päättää haluatko käyttää hidastettua kuvaa tai pakottaa videon 25 fps timelinelle. Lintuvideot näyttävät yleensä tarpeeksi elokuvamaisilta vaikka ne olisikin kuvattu 50 fps ilman hidastusta. Jos taas päädyt hidastamaan liikkeen, pikkulintujen nopeat liikkeet hidastuvat juuri sopivasti ja ne näyttävät vielä luonnollisilta.
  • C1: super slow motion. 100 fps, suljinaika 1/200.

Vaihtelen autofocus-asetuksia jatkuvasti tai käytän käsitarkennusta. Valkotasapainon pidän aina samalla Kelvin-luvulla (yleensä 5500). Jos muutan asetuksia, esim piilokojussa, tallennan ne usein lennossa myös näihin custom-asetuksiin, koska arvot palautuvat tallennettuihin asetuksiin kun kameran sammuttaa. Ja R5-kamerahan kannattaa sammuttaa silloin kun ei ole videoitavaa, jotta se ei ylikuumentuisi.