Testissä Canon RF 100-500

Keväällä 2022 hommasin itselleni Canon RF 100-500 millisen objektiivin. Annoin vaihdossa pois EF 70-200 f2.8 II objektiivin, koska minulla ei juurikaan ollut sille käyttöä. Muotokuvauksessa olen usein päätynyt käyttämään 100 millistä macroa tai RF 24-70 2.8 zoomia ja 70-200 on jäänyt kotiin. Luontokuvauksessa 70-200 (+ telejatke) oli hyödyllinen lähinnä piilokojussa, jos kohteet, vaikkapa karhut olivat kovin lähellä.

Tässä uudessa objektiivissa aukko ei pysy samana, vaan vaihtuu välillä 4.5-7.1. Aukko on vielä 350 millin kohdalla 5.6. ja 450 millin kohdalla 6.3. Siinä on tarkka piirto, paitsi 500 millissä se alkaa hieman pehmentyä. Piirto ei ole kovin cinemaattista, kun vertaa kalliimpiin valovoimaisiin teleobjektiiveihin, mutta ei se huonokaan ole. Ehdottomasti parasta tässä objektiivissa on pieni koko. Se menee laukussa lähes yhtä pieneen kokoon kuin vanha 70-200 objektiivi. Täydellä zoomilla putkeen tulee 9 cm lisää pituutta. Jätän vastavalosuojan yleensä pois, koska se on vähän hankala kun käyttää ND-filtteriä (variable). Hämärällä kelillä joudun usein ruuvaamaan ND-filtterin pois. Silloin vastavalosuoja on vain hidasteena tiellä.

Zoom-objektiivi on luontovideokuvaajalle ihan ehdoton valinta. Videokuvaaja kuvaa aineistoa AINA edittiä varten. Editoinnissa tarvitaan lähes aina samasta kohteesta lähikuva + laaja kuva ja mielellään vielä puolikuvakin. Elokuvasta tulee töksähtelevää (jump cut), jos jättää tällaisen varioinnin tekemättä tai jos tilanteesta ei ole laittaa muuta videomateriaalia väliin. Vaihtoehtona on käyttää kahta kameraa (+ mikrofonit), joissa eri polttovälin objektiivit, mutta tällä zoom-objektiivilla homma hoituu nopeasti ja kalusto mahtuu pieneenkin reppuun vaikkapa pyöräillessä.