Tunnelmallisia luontovideoita tekemässä

Keväällä ja kesällä kuvasin ja äänitin runsaasti materiaalia Tilatunnelmavideota varten. Kuvasin pitkästä aikaa myös kumiveneestä käsin. Minulla ei ollut enää oikein muistikuvaa kumivenekuvausten hyvistä ja huonoista puolista. Edellisestä kerrasta kun lienee jo yli kymmenen vuotta.

Kumiveneen hyvä puoli on siinä, että mukaan saa otettua suhteellisen paljon tavaraa, kun taas ilmatäytteisen kajakin kanssa pitää olla tarkempi, mitä pakkaa mukaan. Kumivene kuitenkin kääntyilee pienessäkin tuulenvireessä levottomasti ja se pitäisi aina ankkuroida paikalleen. Kumivene toimiikin parhaiten silloin kun pysyttelee paikallaan esimerkiksi ruovikon reunassa.

Kun kuvaa lintuja kääntyvän näytön avulla veden pintaa pitkin, ilman väreily on voimakasta. Pitäisi siis päästä lähemmäksi lintuja. Kelluva piilo on lintukuvaukseen varmasti parempi vaihtoehto.

En kauheasti luota Canon RF 100-500 mm objektiivin jalustapantaan. Se nimittäin räpsähti auki ensimmäistä kertaa jo kameraliikkeessä kun olin ostamassa kapistusta aiemmin keväällä. Sain putken juuri ja juuri lennosta kiinni, ennen kuin se oli iskeytymässä liikkeen lattialle. En siis uskaltanut kumiveneessä roikottaa kameraa jalustapannasta veden pinnalla, jotta koko kuvauskalusto ei tipahtaisi järveen. Lisäksi virittelin kameraan varmuudeksi remmin kiinni.